Náklady na teplo domácnostem stoupnou

on

|

views

and

comments

Měsíční náklady na teplo stoupnou slovenským domácnostem v průměru o 4,39 eura, ale s výraznými rozdíly v rámci Slovenska. Téměř 75 % tepla dodaného domácnostem v příštím roce bude s nárůstem nákladů do pěti eur měsíčně, 15 % s nárůstem od pěti do 19 eur a zbývajících deset procent tepla dodaného domácnostem bude s nárůstem nad 19 eur měsíčně. Ve středu o tom informoval Úřad pro regulaci síťových odvětví (ÚRSO).

„Hlavním důvodem ke změně regulované ceny tepla byly především zvýšené náklady na nákup zemního plynu používaného při výrobě tepla,“ uvedl mluvčí ÚRSO Radoslav Igaz. Tržní ceny zemního plynu (cena forwardu pro rok 2022) vzrostly během letošního roku o více než 500 %, z přibližně 16 eur za megawatthodinu (MWh) začátkem ledna 2021 na více než 100 eur/MWh ve druhé polovině prosince 2021. „Dalším důvodem byl cen emisních povolenek av neposlední řadě i změny v objemech dodávky tepla pro odběratele,“ dodal Igaz.

Nejvyšší nárůst tak bude mít 19 tepláren, které nakupovaly zemní plyn za upravené maximální ceny plynu vzhledem k dramatickému nárůstu tržních cen plynu ve 2. pololetí 2021. O které společnosti jde, ale Igaz neupřesnil. Dodal však, že pokud by teplárenské společnosti nenakoupili potřebný plyn nebo ukončili činnost z důvodu nedostatku financí na nákup plynu, v dotčených lokalitách by hrozily výpadky dodávek tepla uprostřed aktuální topné sezóny. V zájmu minimalizace těchto rizik proto úřad přistoupil k přehodnocení maximální ceny plynu pro teplárenství a zohlednil průměrnou tržní cenu na příští tři roky s cílem rozložení nárůstu nákladů na delší časové období.

Teplárenské společnosti nakupují zemní plyn na liberalizovaném trhu se zemním plynem, ale do ceny tepla mohou zahrnout výši komodity jen do maximální výše stanovené úřadem. Cílem regulace ze strany ÚRSO je zajistit efektivní nákup zemního plynu a minimalizovat spekulace při jeho nákupu.

Maximální cena zemního plynu je stanovena na základě průměru tržních cen z 1. pololetí předchozího roku, na který požaduje regulovaný subjekt změnu rozhodnutí. Velká většina teplárenských společností nakoupila zemní plyn v souladu s pravidly stanovenými úřadem a v souladu s předpokládaným vývojem ceny zemního plynu v 1. pololetí roku 2021. Přes 40 % tepla dodaného domácnostem v roce 2022 tak bude za nižší nebo stejnou cenu než v roce 2021.

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Prodej firmy aneb nevíte, do které společnosti investovat?

Při bližší analýze tuzemského segmentu podnikatelů je jasně vidět, že v České republice působí celá řada firem, kterým se dlouhodobě daří vydělávat nemalé množství finančních...

6 hlavních důvodů, proč získat titul MBA

Váháte zda si udělat MBA nebo ne? I když jde o velké rozhodnutí, stále více ukazatelů směruje na výhody obchodního titulu. Zde je bližší...
události

Recent articles

Další články autora