Ceny dovozu do Německa vzrostly v listopadu nejvýrazněji za 47 let

on

|

views

and

comments

Německé dovozní ceny vzrostly v listopadu meziročně téměř o čtvrtinu a zaznamenaly tak nejvýraznější růst za posledních 47 let. Poukázaly na to ve čtvrtek zveřejněné údaje německého statistického úřadu Destatis.

Ceny dovozu do Německa vzrostly v listopadu oproti stejnému období loňského roku o 24,7 % po růstu o 21,7 % v předchozím měsíci. Tempo růstu tak překonalo odhady analytiků, kteří počítali se zrychlením růstu na 22,3 %. Listopadový údaj zároveň představuje nejvýraznější růst cen dovozu od října 1974, ve kterém se dovozní ceny zvýšily o 28,8 %.

Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny dovozu zvýšily v listopadu o 3 %. Tempo růstu se tak zmírnilo, když v říjnu růst dosáhl 3,8 %. Bylo však mnohem výraznější, než očekávali ekonomové. Ti počítali se zpomalením růstu na 1,1%.

Důvodem je prudký růst cen dovážených energií. Ty se v listopadu zvýšily meziročně o 159,5 %, což ovlivnily zejména ceny plynu. Tyto ceny vzrostly v listopadu oproti stejnému období loňského roku až o 270,9 %. O 100,4 % se zase zvýšily ceny ropy.

Vývozní ceny vzrostly v listopadu meziročně o 9,9 %. V tomto případě jde o nejvýraznější růst od ledna 1975, ve kterém se zvýšily o 10,5 %. V říjnu ceny vývozu vzrostly meziročně o 9,5 %. Meziměsíčně se německé vývozní ceny zvýšily o 0,8 %.

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Prodej firmy aneb nevíte, do které společnosti investovat?

Při bližší analýze tuzemského segmentu podnikatelů je jasně vidět, že v České republice působí celá řada firem, kterým se dlouhodobě daří vydělávat nemalé množství finančních...

6 hlavních důvodů, proč získat titul MBA

Váháte zda si udělat MBA nebo ne? I když jde o velké rozhodnutí, stále více ukazatelů směruje na výhody obchodního titulu. Zde je bližší...
události

Recent articles

Další články autora