Vánoce opět zastínil covid. Jak oslavili narození Ježíše v jeho rodišti

on

|

views

and

comments

V Betlémě oslavili Vánoce bez zahraničních turistů.
Palestinské město Betlém na okupovaném Západním břehu Jordánu, které je podle Bible místem narození Ježíše Krista, slavilo již druhý za sebou Štědrý den ve stínu pandemie Covid-19.

Pro zákaz téměř všech letů do Izraele opět nemohli do Betléma přicestovat žádní zahraniční návštěvníci. Úřady spoléhaly na to, že se na tradičních oslavách zúčastní alespoň místní křesťanská komunita, uvedla agentura AP.

Podle starosty Betléma Antona Salmána město doufalo, že rok 2021 bude lepší než loňské Vánoce, když kvůli opatřením museli zůstat doma i místní obyvatelé. Na letošní rok Betlém plánoval opět tradiční průvody a pouliční oslavy. „Loni byl náš festival virtuální, letos se ale uvidíme tváří v tvář,“ dodal Salmán.

Oslavy zahájil průvod skautů za zvuku píšťal, bubnů a gajd. Jedná se o pozůstatek po Británii, která Palestinu do roku 1948 spravovala. Následně se očekával příjezd arcibiskupa Pierbattisty Pizzaballu, římskokatolického administrátora jeruzalémského patriarchátu, který bude sloužit půlnoční mši v betlémské bazilice Narození Páně.

„Doufám, že covid už skončí,“ řekl Pizzaballa, když odcházel z Jeruzaléma. Potřebujeme poutníky, aby oživili naše komunity. Je velmi smutné, když vidíte jeruzalémské Staré Město téměř prázdné,“ dodal.

Před pandemií do Betléma každoročně v tuto dobu mířily tisíce křesťanských poutníků z celého světa. Přiváželi s sebou sváteční náladu a byly také finanční vzpruhou pro ekonomiku.

Betlém je na cestovním ruchu závislý a mnoho tamních hoteliérů a prodavačů suvenýrů nyní bojuje o přežití.

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Prodej firmy aneb nevíte, do které společnosti investovat?

Při bližší analýze tuzemského segmentu podnikatelů je jasně vidět, že v České republice působí celá řada firem, kterým se dlouhodobě daří vydělávat nemalé množství finančních...

6 hlavních důvodů, proč získat titul MBA

Váháte zda si udělat MBA nebo ne? I když jde o velké rozhodnutí, stále více ukazatelů směruje na výhody obchodního titulu. Zde je bližší...
události

Recent articles

Další články autora