Z Hongkongu zmizely další památníky obětí z pekingského náměstí

on

|

views

and

comments

Památníky odstranily další dvě univerzity.
Dvě univerzity v Hongkongu odstranily v pátek ze svých prostor sochy, které připomínaly zásah orgánů státní moci proti prodemokratickým protestům v Pekingu z roku 1989.

Informovala o tom agentura AFP.

Jedno takové umělecké dílo odstranili už ve čtvrtek z areálu Hongkongské univerzity (HKU). Stavební dělníci tuto sochu demontovali pod ochranou příslušníků bezpečnostních složek za plachtami a plastovými zábranami.

Čínská univerzita v Hongkongu (CUHK) dala ze svého kampusu odstranit sochu zvanou Bohyně demokracie. Sochu ze svého areálu odstranila i hongkongská Univerzita Ling-nan (LN/LU).

Po celá desetiletí byla zvláštní administrativní oblast Hongkong jediným místem v Číně, kde se tolerovalo připomínání obětí událostí z pekingského Náměstí nebeského klidu (Tchien-an-men). Změna nastala v roce 2019, kdy místní úřady po měsících hromadných protestů proti rostoucímu vlivu Pekingu začaly proti kritikům postupovat stále tvrději.

V červenci 2020 vstoupil v Hongkongu v platnost zákon, umožňující ústředním čínským úřadům rázně zakročit proti všem aktivitám, o kterých se Peking domnívá, že ohrožují bezpečnost Číny.

Mnozí vůdci opozice byli od té doby zatčeni nebo odešli do exilu. Úřady varovaly, že vzpomínkové akce u příležitosti událostí na Náměstí nebeského klidu mohou být považovány za „podvratné“ a účast na nich potrestána.

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Prodej firmy aneb nevíte, do které společnosti investovat?

Při bližší analýze tuzemského segmentu podnikatelů je jasně vidět, že v České republice působí celá řada firem, kterým se dlouhodobě daří vydělávat nemalé množství finančních...

6 hlavních důvodů, proč získat titul MBA

Váháte zda si udělat MBA nebo ne? I když jde o velké rozhodnutí, stále více ukazatelů směruje na výhody obchodního titulu. Zde je bližší...
události

Recent articles

Další články autora